VYŘEŠENO: Nejoblíbenějším jménem na světě je Mohamed

13. říjen 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Napadlo vás už někdy, jaké jméno je na celém světě nejoblíbenější? No, nebudeme vás dlouho napínat. Nejoblíbenějším mužským jménem je celosvětově Mohamed, ženským Anna.

Mohamed je jméno pocházející z arabštiny, v překladu to znamená „pochválený“. Na Mohamedy, kterých je na celém světě až 150 milionů, nejčastěji narazíme na Blízkém východě a v Severní Africe. Bez ohledu na sociální status nebo jazyk nalezneme alespoň jednoho Mohameda snad v každé rozvětvené blízkovýchodní rodině.

Čtěte také

Toto jméno je v různých pravopisných formách i nejoblíbenějším chlapeckým jménem ve Velké Británii, velké oblibě se těší i ve Francii a Nizozemí. Jedním z možných vysvětlení je skutečnost, že rodiny pocházející z Blízkého východu lpějí na tradičních jménech a na rozdíl od Britů neusilují o originalitu a nepodléhají při výběru jmen módním trendům.


Podle statistik z roku 2012 bylo nejoblíbenějším chlapeckým jménem ve Velké Británii jméno Harry. Sečte-li se však výskyt různých pravopisných forem jména Mohamed, je jeho četnost vyšší než u jména Harry.

Lze zohlednit i praktický aspekt: jméno Mohamed se Angličanům dobře pamatuje a vyslovuje, a možná proto se v Britském prostředí tak dobře ujalo. Nejoblíbenějším ženským jménem je Anna, na světě je jich je téměř 100 milionů.

autor: ČRo
Spustit audio