Za kilo té nejdražší kávy na světě zaplatíte 25 tisíc korun. A má to svůj důvod

1. červenec 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Za nejdražší kávu na světě byla dlouho považovaná cibetková káva, která je „přírodně zpracovávaná“ v těle této malé šelmy. Objevila se ale novinka – káva, která „prošla slonem“. A ta je ještě dražší.

Za vysokou cenu cibetkové kávy (Kopi Luwak) – jeden kilogram vyjde na víc než 10 tisíc korun – může náročný způsob jejího získávání. Sběrači musí v terénu pátrat po cibetčím trusu a hledat v něm plody kávovníku.

V trávicím traktu cibetky projdou kávová zrna procesem kvašení a tím ztrácí svou původní hořkost. Po vyloupnutí z tvrdého obalu a upražení získávají svou specifickou jemnou chuť a aroma.

Čtěte také

Pro usnadnění práce při sběru došlo i k pokusům chovat cibetky v zajetí. Nepodařilo se je ale donutit, aby se živily kávovými zrny.


Kopi Luwak: v indonéštině kopi=káva a luwak=cibetka.

Mimořádná cena za mimořádnou kávu

Kanaďan Blake Dinkin přišel na jiný způsob. Cibetku vyměnil za slona. V severním Thajsku ve sloním útulku začal slony krmit kávovými boby a vyrábět kávu Black Ivory Coffee. Její cena se pohybuje kolem 25 tisíc korun za kilogram.

Tato výjimečná káva vzniká ve sloním trávicím traktu stejně jako u cibetek. Sloní káva ale chutná jinak, protože sloni jsou na rozdíl od všežravých cibetek býložravci.

Spustit audio