Za to, jak časně musíte ráno vstávat, zřejmě může František Josef I.

19. říjen 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Vadí vám, že musíte do práce chodit dřív, než by se vám líbilo? Vězte, že za to nemůže ani tak váš šéf jako spíš císař František Josef I.

Právě František Josef I. po celý život vstával v půl čtvrté ráno. V pět hodin přijímal první hlášení. Před snídaní, kterou míval v šest hodin, tak věděl, co je v monarchii nového. Kvůli jeho brzkému vstávání začínaly státní instituce v Rakousku-Uhersku úřadovat v sedm hodin ráno.

K utužení brzkého začátku pracovního dne později paradoxně přispěl i telefon. Císař sice technologické novinky neměl v oblibě, ke zřízení telefonu ale nakonec kývnul.


Hodnostáři, velvyslanci a další zájemci o audienci čekávali od časných ranních hodin v císařových předpokojích. František Josef I. udílel audience od 9 hodin. Někdy ale čekali hosté na přijetí celé hodiny a dny. I proto měli v předsálí císařského paláce k dispozici například kulečník.

Pravdou nicméně je, že ho vůbec nepoužíval. Pokud se ale dotazoval na konkrétní záležitost, telefonovali jeho pobočníci. Proto byli úředníci v celé monarchii připraveni na případný ranní telefonát z Vídně.

Začátek pracovní doby se příliš nezměnil ani po rozpadu císařství. Až v posledních letech se díky působení firem ze západní Evropy začátek pracovní doby posouvá k deváté hodině. Západoevropští panovníci si totiž rádi přispali…

autor: Pavel Hrabica
Spustit audio