Zapotíte se jen při pomyšlení na chilli? Látka těchhle papriček vás může zabít

14. říjen 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Při konzumaci chilli papriček se potíme, protože se naše tělo snaží ochladit pod dojmem intenzivního tepla v ústech, které může dojít až k bolestivému pálení.

Papričky jsou pálivé díky kapsaicinu, dusíkaté látce bez barvy a zápachu, kterou poprvé z papriky izoloval v roce 1816 Němec P. A. Buchtholz.

Kapsaicin v čisté formě může být i životu nebezpečný. Smrtelná dávka při požití je 190 miligramů na jeden kilogram živé hmotnosti. Přirozenou reakcí lidského těla na něj je obrana.

Člověk se začne potit, zrychluje se mu tep a kanou slzy. Po určité době se ale dostaví úleva od bolesti, tělo se zaplaví endorfiny a cítí se opojně. Čím pálivější jídlo sníme, tím je euforie silnější.

Kapsaicin v přiměřeném množství má navíc blahodárné zdravotní účinky. Obsahuje hodně vitamínů, pomáhá při kloubních onemocněních, zlepšuje krevní oběh i metabolismus. Dá se použít dokonce jako anestetikum.

A jestli na vás někdy někdo vytáhne pepřový sprej, odteď budete alespoň chytřejší, co vás to tak paralyzovalo.

autor: ČRo
Spustit audio