ZJIŠŤOVALI JSME: Proč se nám zdají sny? A kolik snů v noci máme?

17. duben 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Snění bylo odpradávna považováno za něco magického. Podle starověkých výkladů stojí sny na pomezí pozemského světa a světa bohů, věřilo se také v jejich prorockou funkci. K čemu vlastně sny slouží a kolikrát za noc sníme?

Neurolobiologové doposud přišli s desítkami různých teorií o funkci a významu snů. Podle některých souvisí snění se zpracováním informací do dlouhodobé paměti, podle jiných pomáhají sny ke zpracování silných emocionálních podnětů. Existují však i výklady, podle kterých nemá snění žádnou praktickou funkci, protože se jedná o důsledek nahodilých nervových vzruchů v aktivní fázi mozku při spánku.

Ať už jsou teorie vysvětlující funkci snů jakékoli, jisté je, že lidský spánek probíhá v cyklech, ve kterých se střídají fáze aktivity mozku. Ke snění dochází především v takzvané REM (Rapid Eye Movement) fázi, ve které dochází ke zvýšení aktivity některých částí mozku na podobnou úroveň jako při bdělosti.


Věděli jste, že…
… si sny častěji pamatujeme, jsme-li probuzeni v REM fázi?

Podle jednoduchého výkladu můžeme říci, že se nám zdá přinejmenším tolik snů, kolikrát dojde k vystřídání REM-fáze během našeho spánku. K střídání REM fáze, která je pojmenována podle rychlých pohybů očí, dochází 4-6krát za noc.

Jednotlivé fáze trvají 5 až 30 minut a celkově představují asi 20 % celkové doby spánku. Snění však může probíhat i v posledních fázích hlubokého neboli non-REM spánku, tyto sny však mají odlišný charakter.

autor: Vendula Prokůpková
Spustit audio