Operátoři testují nový standard mobilní sítě 5G. Co umožní rychlejší internet?

23. duben 2018

Film stažený do pár vteřin, propojené automobily, online sdílení funkcí domácích spotřebičů. To všechno slibuje nový standard mobilní sítě zvaný 5G. Bude až 100krát rychlejší než současné LTE. Operátoři ho testují už i v Česku.

Historické centrum Bruselu. Turisté popíjejí zakalené trapistické pivo, ujídají waffle nebo smažené hranolky a ještě upatlanými prsty okamžitě sdílejí všechny zážitky přes dotykové obrazovky chytrých telefonů na sociálních sítích.

Čtěte také

Zatímco teď reálně posílají maximálně desítky megabitů za sekundu, síť 5G přenese vzduchem gigabity dat. „Kromě zrychlení stahování přinesou 5G sítě i zvýšení takzvané odezvy,“ říká David Slížek, šéfredaktor serveru Lupa.cz.

Budoucnost mobilního internetu

Na mobilní konferenci Gigabit Acces v Bruselu mluví Steve Collins, vedoucí technologií u australské společnosti NetCom Wireless, o tom, že časy se mění a rozšíření frekvenčního spektra umožní operátorům mnohem štědřejší využití rychlých sítí.

Internet věcí

Mezi desítkami posluchačů sedí i technologický ředitel O2 Jan Hruška. Podle něj mají 5G sítě tři základní způsoby využití – ultrarychlý internet, masivní rozšíření takzvaného internetu věcí a systémů s extrémně rychlou odezvou.

Čtěte také

Samořiditelná auta jásají

To má význam hlavně pro autonomní auta. „Auta budou přes ně dostávat informace o dopravě, případně i komunikovat mezi sebou,“ dodává technologický novinář David Slížek.

Vize je poměrně jasná. Automobily si budou přes cloudové úložiště, tedy jakousi datovou virtuální schránku, vyměňovat informace o tom, kde jsou volná místa na zaparkování nebo jak dlouhá kolona je zrovna na magistrále.

Teoretický koncept křižovatky bez semaforů, na které budou provoz plynule regulovat autonomní auta

Se servisy budou online sdílet data o tom, jak moc jsou opotřebené jejich pneumatiky nebo brzdové destičky.

5G nadohled

Jan Hruška věří, že síť 5G přinese radikální změnu v chápání internetu. Otázkou zůstává, kdy současný nápis 4G LTE nahradí v horních rozích chytrých telefonů zkratka 5G.

„Do příštího roku by se měl definovat standard 5G sítí a pak by měly proběhnout první aukce frekvencí,“ doufá.

Čtěte také

Rychlejší přenosy dat testuje v Praze jak O2, tak třeba T-Mobile. V Evropě by operátoři rádi spustili první komerční 5G sít už za dva roky.

sociální sítě

Europoslanci zapláčou

Brusel ale bude mít problém. Podle belgické průmyslové asociace Agoria má sídlo hlavních evropských institucí příliš přísnou regulaci radiového záření. A tak se 5G sítě dřív dočkají Antverpy nebo Lutych.

Na počtu sdílení fotek čůrajícího chlapečka, jednoho ze symbolů belgické metropole, to ale asi nic nezmění.

autoři: and , msk
Spustit audio