Socha ptáka a Laboratoř ticha. Podívejte se, jak vypadá český pavilon na EXPO 2015

13. duben 2015

Už 1. května začíná v italském Milánu světová přehlídka EXPO 2015, která se zaměří na otázky udržitelného rozvoje a zajištění dostatku kvalitních zdrojů jídla a pití. Naše republika se na ní chce prezentovat jako zemědělská země a představí i některé inovativní postupy.

Důležitá je však také vizuální podoba české prezentace. V historii se totiž ukázalo, že světové přehlídky můžou posouvat architekturu dopředu. Stačí si vzpomenout na Světovou výstavu v roce 1889, na které se představila dnes už legendární Eiffelova věž.

Český pavilon si prohlédla přímo v Miláně redaktorka Českého rozhlasu Tea Parkanová, která sice připouští, že oproti okolním stavbám je náš pavilon výrazně menší, přesto podle ní nezapadne. Ke vstupu totiž láká výrazná plastika, v jejíž podobě se kříží auto a ptačí hlava. Její autor, kterým je Lukáš Rittstein, tak poukazuje na přírodu i na vědeckotechnický pokrok.

Čtěte také

„Socha je zamýšlená jako fontána, protože jedno z jejích témat je i filtrace vody pro třetí svět. Z otvorů podél celého objektu bude chrlit voda, která vytvoří duhu a mlhovinu,“ popsal.

Model pavilonu České republiky pro EXPO 2015

V porotě, která rozhodovala o vítězném návrhu, zasedla také známá architektka Eva Jiřičná, která na propagačním a informačním videu české prezentace EXPO 2015 tvrdí, že odlišení se je dobré. Jen je podle ní třeba mít na paměti, že originalita může být někdy za korunu a jindy za miliony.

Autorem vítězné podoby českého pavilonu se stal ateliér CHYBIK+KRISTOF – Associated Architects z Brna. Návrh využívá modulární stavby, které umožňují snadnou demontáž a přesun. Tvůrci proto doufají, že pavilon bude sloužit i po skončení výstavy, třeba ke stavbě mateřské školy.

autor: šše
Spustit audio

Více o tématu