Prezidenta vítězný snímek z Cannes nenadchl

11. červenec 2003

Pilným filmovým divákem je na festivalu i prezident Václav Klaus. Dnes se byl podívat na film Slon, který získal Zlatou palmu na letošním festivalu v Cannes. Jak však řekl naší reportérce Báře Kroužkové, z kina neodcházel příliš nadšen.

Pane prezidente, navštívil jste film, který letos vyhrál v Cannes, jak se líbil vám?

"Jedna věc je, jak se líbil mě, druhá věc je můj soud o canneském festivalu, o kterém jsem měl vždycky ta nejvyšší měřítka a ta nejvyšší očekávání. Nedovedu si představit, jaké tam byly filmy jiné, ale jestli tento film vyhrál canneský festival, tak to musím trošku vrtět hlavou. Nepochybuji, že reaguje na velmi vážnou americkou realitu, která otřásla Amerikou a otřásá každým kdo to vidí, ale že by ten film vážně uchopil tuto tragickou událost, že by trošičku začal pátrat po jejích příčinách, kořenech, to musím říci, že jsem tam nic takového neobjevil. Z tohoto hlediska je to velikánské zklamání, je to povrchní pohled na tuto věc a nad tím nemohu jásat."

Do jaké míry budou ještě ve vašem programu na festivalu zastoupeny filmy?

"Přesně nevím, nějaké lístky máme ještě po kapsách a na nějaké filmy ještě určitě půjdeme. Chtěl bych vidět nějaký český film."

Včera jste hovořil o tom, že se chcete setkat s lidmi, kteří tu na vás čekají, kteří by se s vámi chtěli setkat. Můžete je jmenovat?

"Člověk je potká na ulici, při snídani, při večeři, teď před chvílí jsem se setkal se všemi sponzory karlovarského festivalu na slavnostním setkání v hotelu Pupp s Jiřím Bartoškou, večer se setkáme s dalšími lidmi. Ale to já myslím, že není až zase tak důležitá zpráva."

autor: bak
Spustit audio