Spoluautor

27. červen 2011
Filmžurnál 2011

Collaborator | Collaborator

Režie: Martin Donovan
Kanada, USA, 2010, 86 min
soutěžní sekce

Soutěžní film představuje umělecký ředitel festivalu Karel Och:

Po roční pauze se do hlavní soutěže dostává film z USA. Je to režijní debut herce Martina Donovana, známého z filmů Hala Hartlyho. Vedle Donovana, který si ve filmu i zahrál, lze spatřit také úžasného herce, velice známého v americkém filmu, Davida Morse, který účinkoval například v Zelené míli.

Spoluautor je velice zajímavý i znepokojivý snímek, který se zabývá vztahem filmu a divadla. Hlavní postava je autor, dramatik, jehož kariéra je trochu na sestupu. Vrací se do rodného Los Angeles z New Yorku, aby si urovnal svůj profesní a profesionální život. Po létech se setká s kamarádem z dětství – hraje ho David Morse – ten je velice typově odlišný. Tito dva muži, které pojí dávné přátelství, se setkají jednoho večera, vypijí spolu několik piv a stane se něco velice nepředvídatelného, co změní jejich život.

Jsme rádi, s Viktorem Muchou, že právě film Spoluautor je plodem našich cest do Ameriky, které podnikáme od roku 2005. Na jedné z nich jsme se seznámili s Tedem Hopem, nezávislým producentem, který před několika lety zasedl v porotě karlovarského festivalu, měl tedy možnost se s ním seznámit. Letos na jaře mi volal, že světovou premiéru svého filmu by nejraději udělal v Karlových Varech. Nám se film moc líbil, a tak jsme si plácli. Bylo to velice hladké a je to velice exkluzivní záležitost, nejenom kvůli tomu, jak je film dobrý, ale i kvůli všem těm kvalitním jménům.

Scénář: Martin Donovan
Kamera: Julie Kirkwood
Hudba: Manels Favre
Výtvarník: Peter Cosco
Střih: Karen Porter
Produkce: Julien Favre, Ted Hope, Luca Matrundola, Pascal Vaguelsy

Hrají: Martin Donovan, David Morse, Olivia Williams, Melissa Auf der Maur

Spustit audio