Kdo je Honza Říha?

1. září 2016

Horolezec Jan Říha na své náročné cesty nevidí, ale odvaha mu rozhodně nechybí. Například v roce 2010 vystoupal jako první nevidomý Čech strmou stěnou propasti Macocha. Teď ho ale s výpravou na Čo Oju čeká v Himaláji větší výzva.

Pokud se horolezci Honzovi Říhovi výstup povede, bude prvním nevidomým na světě, kterému se na horu podaří vystoupit. V jeho snaze ho přitom podporuje i zřejmě největší legenda horolezectví Reinhold Messner. „Nikdy na něj nebudu mít, opravdu bojuje. Když mě to nepustí, tak projekt prostě skončí.

Nechci za každou cenu jít až na Everest. Je důležité se vrátit,“ zachovává si zdravý odstup i pokoru lezec původem s Benešova. „Vždycky si říkám: ‚Dal jsi se na to, tak bojuj, takže bojuju a snažím se nevymlouvat.“

Co o něm říkají ostatní členové výpravy na Čo Oju? „Honza Říha je skvělý parťák, výborný lezec, ale bez našich očí si neporadí. Někdy jsou věty „o přátelství na laně" spíš jen zbožnými přáními, u nás je to nejen nutnost, ale i součást společné radosti. Máme Respekt k Honzovi, ke společné cestě i k horám. Lidi jako je Honza mohou ostatní posouvat dál. Nejen nevidomé, ale i vidoucí. Chceme ukázat, že expedice se mohou dělat i s jinými úmysly. Cílem není vrchol, ale cesta. Společná.“

Honza Říha není v horách nováček: stál už na vrcholech Mont Blancu, Elbrusu, Kilimandžára, i na vrcholu argentinské velehory Aconcagua, vylezl jednu z legendárních kolmých stěn El Capitan v Yossemitském národním parku v USA. Běhá půlmaratony i maratony a doma ve Stříbrné Skalici organizuje charitativní běh „Od nevidim do nevidim“.

Spustit audio