Česká horolezecká výprava se vydala na výstup osmitisícovky Čo Oju, překonává hranici 6 000 metrů

Několik dnů strávila horolezecká výprava i s nevidomým Janem Říhou v základním táboře. Nejprve postavila stany, aklimatizovala se, absolvovala obřad před výstupem na šestou nejvyšší horu Čo Oju, a potom vyrazila na první cestu. Kde právě teď jsou?

Členkou výpravy je i moderátorka Radiožurnálu Lucie Výborná, se kterou jsme ve spojení. „Nyní jsme na hranici 6 000 metrů, čeká nás takových 300 výškových metrů. Musíme nastoupit do sedla, které vypadá jako obrovská hromada suti a kamení, což je pro Honzu Říhu nesmírně obtížná věc. Celou dobu šlapu za ním a nesmírně ho obdivuji, protože když si vezmu, že nehandicapovaný sportovec by tady měl velké obtíže, tak to, co Honza předvádí při výstupu do prvního výškového tábora, je něco, co překračuje moje chápání,“ říká Lucie Výborná.

Honzovi Říhovi se podle ní leze dobře, akorát trochu všichni trpí, protože na první vynášku do tábora si museli s sebou vzít vše, co potřebují, takže mají batohy, které jsou poměrně hodně naložené. „Jsme tak zhruba okolo 20 kg, náš horský vůdce tak 30 a naší přátelé, kteří jsou před námi, aby nám pomohli postavit stany, ty budou mít zhruba tak stejně,“ podotýká.

A jaký je další plán výpravy na příští dny? Aklimatizovat se v táboře C1, to znamená přespat ve výšce 6 300 metrů, a když to dobře půjde, tak se podívají do dalšího výškového tábora.

autor: lvb
Spustit audio