Čeští horolezci se vydávají do stěny osmitisícovky Čo Oju. Co je při balení věcí nejdůležitější? Na nic nezapomenout

Česká horolezecká výprava se chystá na hoře Čo Oju stavět druhý, a pokud podmínky dovolí i třetí výškový tábor. Co všechno si člověk potřebuje vzít s sebou do výšky nad 7 kilometrů ? O tom je další díle deníku expedice naší reportérky Lucie Výborné.

V základním táboře pod Čo Oju se balí na druhou vynášku. Kolem stanů a v nich se počítají věci osobní i společné. Náš první tábor ve výšce 6 350 metrů už stojí, teď je čas postavit ten druhý. Ten bude stát ve výšce 7 200 metrů. Jídlo do batohu dává horolezkyně Miry Jirková.

„Stejně toho tam moc nesníš, protože většinou je ti blbě. Snažíme se tam nacpat věci, které jsou výživné, rychlé na vaření a dobře stravitelné, ale lehké na hrb,“ říká.

Stany pro druhý a třetí výškový tábor počítá Honza Trávníček. „Máme tady stany pro tři lidi, ve kterých se spí pohodlně, pak útočnější pro dva lidi. Pak tady máme od Misky útočný stan, který složíme a uděláme ho ve třetím táboře jako depozit. Bude to vlastně stan, ve kterém půjde provizorně přespat,“ vysvětluje.

Zapomenout kapuci může být fatální

A co je při balení nejdůležitější? Na nic nezapomenout. Pokud vám ve výšce 7 kilometrů něco chybí, v lepším případě pomohou kamarádi, v horším případě můžete sestoupit do základního tábora. O horších případech mluví horolezce Petr Mašek.

„Já hlupák jsem jednou zapomenul kapuci na péřovou bundu, bylo to málem fatální. Naštěstí bylo tak hezky, že to nevadilo,“ vzpomíná.

O tom, jak je to se zapomínáním, mluví Libor Uher a Honza Trávníček. „ Minule jsme zapomněli lžičku, neměli jsme čím jíst, kdyby nám nepůjčil sousední stan, tak se nenajíme,“ říká první z nich. Honza Trávníček zase upozorňuje, že spíše má něco navíc. „Kdybych tady nechal helmu, tak bych se rozmýšlel, jestli jít nahoru,“ dodává.

Honza a Lucka jdou na vynášku do C1

Všechno je nacpáno do batohů, naše první šestka vyráží stavět druhý výškový tábor. My kašlající včetně Honzy Říhy zůstáváme ještě chvíli v základním táboře. Brzké uzdravení Honzovi přeje už s baťohem na zádech Libor Uher.“ Honzíku, postavíme ti tam luxusní spaní s výhledem na sever,“ říká.

autor: lvb
Spustit audio