Čeští horolezci už měli být v základním táboře pod horou Čo Oju. Aklimatizační den navíc ale výpravě neuškodí

Jedenáctičlenná výprava českých horolezců i s nevidomým Janem Říhou měla z tibetského městečka Tingri ve výšce 4 400 metrů dorazit do základního tábora pod vysněnou osmitisícovkou Čo Oju. To se ale nestalo. Proč?

Říká se, že chcete-li rozesmát boha, máte mu vyprávět o svých plánech. My jsme měli naplánovaný přesun z městečka Tingri do tábora pod Čo Oju. Ale předešlé noci uléhal náš kamarád Honza Říha s tím, že se necítí dobře.

Šéfa výpravy na Čo Oju Honzu Trávníčka samozřejmě ráno u snídaně zajímalo, jestli se Honzův stav zlepšil. „Trochu mne bolí hlava,“ přiznává. Honza má pomalejší aklimatizaci spojenou s lehkým nachlazením, a v takovém případě rozhodně nemá cenu nastoupávat další výškové metry.

Aklimatizační den navíc prospěje i jiným členům expedice. Honzu jsme zabezpečili, zaléčili, uložili a vyšli si za Tingri na jeden z pětitisícových kopců. V podvečer jsme našeho maroda vyrazili zkontrolovat – dveře Honzova pokoje nenásilnou metodou otevíral Marek Novotný, člen expedice a v civilu policejní instruktor.

Máme radost, že se Honza cítí lépe, a zítra bychom tedy auty a pěšky měli dorazit do tábora pod Čo Oju. I když... chcete-li boha rozesmát.

Typický tibetský dům v Tingri
autor: lvb
Spustit audio