I horolezci si musí občas vyprat a uvařit. Myjí se, i když teplota klesne pod nulu

Horolezci pod Čo Oju se už za několik dní vydají k vrcholu hory, které se přezdívá Tyrkysová Bohyně. Po druhé aklimatizaci je třeba si v základním táboře dobře odpočinout, vyprat a umýt se.

V českém táboře pod Čo Oju nastal den odpočinku a také hygieny. U dvou modrých kyblíků sedí dva horolezci – Marek Novotný a Honza Trávníček. Právě si perou a shodují se, že vyprat si jednou za celou expedici bohatě stačí.

Jak schne v horách prádlo? „Začne schnout, nasněží, pak zmrzne, začne schnout, zasněží, zmrzne, takže si myslím, že ty vyprané věci si na cestu nahoru nebudu moct vzít, protože budou mokré a pod sněhem,“ směje se Marek Novotný.

V kuchyni převzali velení muži, kteří se chystají péct speciální perník. U hrnce s budoucím obědem stojí horolezec Petr Mašek. Ukazuje tři vepřová kolena dovezená z Čech, která se chystá připravit.

Lucie Výborná se chystá na sprchu. Dostala modrý plastový kýbl s vodou, která je relativně teplá. Kousek od společenského stanu české expedice stojí „koupelna“, do které si člověk snese mezi kameny a sněhem kýbl s vodou a zapne se do plátěného stanu.

Ten má místo dna vyskládané víceméně placaté kameny, na kterých člověk stojí a polévá se teplou vodou z kýble. Mýt si ale vlasy v době, kdy je venku pod nulou, je podle Lucie Výborné sebevražda. Celá sprcha jí trvala asi 5 minut.

autoři: lvb , jpr
Spustit audio