Na suti a na kamenech. Expedice českých horolezců na Čo Oju dorazila do základního tábora

Sledujeme expedici českých horolezců na šestou nejvyšší horu světa Čo Oju. Celá jedenáctičlenná parta i s nevidomým Janem Říhou už vystoupala do výšky 5 700 metrů nad mořem, cestou se předháněli s nákladními jaky.

Jaci naložení naším horolezeckým nákladem stoupají po hřebeni ledovcové morény směrem k základnímu táboru pod Čo Oju. Jakaři je pohání výkřiky, pískáním a sebe potom fantastickým zpěvem, který se odráží od hřebenů himálajských kopců.

S jaky šlape naše jedenáctičlenná horolezecká skupina, těsně před základním táborem ve výšce 5 700 metrů shrnuje svůj pocit z šestihodinové cesty nevidomý Jan Říha. „Ze začátku cesta byla dobrá, pak se na suti a kamenech špatně šlo. Ale díky hůlkám je to dobrý,“ říká.

Říká také, že nyní bude důležité si umět odpočinout, zaklimatizovat, vyjít si 50, 100 výškových metrů. Vůdce výpravy, který celou cestu Honzu vede v náročném terénu, ho naviguje posledních 20 metrů do základního tábora.

Jak v údolí Čo Oju

Když se podívám na rodící se český základní tábor pod Čo Oju, vypadá to jako po výbuchu atomovky... Ale je to tím, že se to teprve staví. Stojí tam pár stanů žluté barvy, ty jsou na spaní, vidím tam žlutý společenský stan, hnědou kuchyň – to jsou větší stany, a okolo jsou rozmetány naše sudy. To by mne zajímalo, jak se v tomhle vyznáme…

autor: lvb
Spustit audio