Nevidomý horolezec, Tyrkysová bohyně a Radiožurnál

10. září 2016

Šestá nejvyšší hora světa, Čo Oju (8201m), přezdívaná jako Tyrkysová bohyně je hora, která má ve svých svazích mnoho českých stop i prvenství.

Dina Šterbová (ČSSR) a Věra Komárková (tehdy už USA), byly v roce 1984 vůbec prvními ženami na jejím vrcholu, Dina Šterbová byla první Čechoslovačka na osmitisícovce.

Čo Oju je ovšem i první osmitisícovkou, na kterou v prosinci 1985 vylezl poprvé v zimě český horolezec Stejskal se Slovákem Becíkem. Jejich výstup je dodnes považován za skvělý sportovní výkon.

I Radiožurnál chce podpořit nevidomého horolezce Honzu Říhu v jeho snažení, ukázat sílu teamové spolupráce, možnost překonávání opravdových překážek i handicapu a v neposlední řadě pomoci posluchačům, proniknout do světa nevidomých. Reportáže z Himalájí bude pro vás vysílat moderátorka a reportérka Lucie Výborná.

Členové expedice

Nevidomý horolezec Honza Říha, Jan Trávníček, šéf výpravy, horolezec , Mirka Jirková, horolezkyně , David „Daw" Knill, vodič Honzy, horolezec a horský vůdce UIAGM, Martin Havlena, horolezec, Lucie Výborná, reportérka Českého rozhlasu, horolezci: Aleš Bílek Petr Mašek, David Pokorný, Libor Uher a Marek Novotný.

Spustit audio