Steve Lichtag

Steve Lichtag, cestovatel, dobrodruh a dokumentarista, který v severoindické Dharamsale strávil měsíc při natáčení dokumentu s dalajlámou, přijal pozvání Lucie Výborné. Když se člověk chce dostat k dalajlámovi, je potřeba, aby mu pomohli přátelé, diplomaté a měl kus štěstí. Přijít na rozhovor do rozhlasu bylo pro Steva Lichtaga daleko jednodušší.

Aby mohl Steve Lichtag jet za dalajlámou na měsíc do Indie a sledovat ho po celý měsíc na každém kroku při natáčení dokumentu o Tibetu, musela mu pomoci řada známých, diplomaté a i trocha štěstí, trpělivosti a pokory. „Jakmile se to však povedlo, bylo všechno jinak,“ vypráví Steve Lichtag, který je známý především svými přírodovědnými filmy.

A to přesto, že i v samotné Dharamsale, kde sídlí Ústřední tibetská správa v čele s dalajlámou Tändzinem Gjamcchem, platí pro přístup k jeho svátosti přísná bezpečnostní opatření. „Je to možná i složitější, než když člověk přijíždí k Obamovi,“ říká Steve Lichtag.

Perličkou natáčení přitom bylo, že dalajláma dva týdny po jeho konci, jel do Prahy za Václavem Havlem. „Trochu mě mrzí, že jsme to nevěděli, protože jinak bychom natáčení určitě upravili,“ posteskl si Steve Lichtag. Nakonec se k dalajlámovi štáb Steva Lichtaga dostal, když si z Dharamsaly vyřídil další povolení, aby bylo možné natáčet i tady v Praze.

Steve Lichtag je znám především přírodovědnými dokumenty, přesto natáčel měsíc dokument s dalajlámou

I přes to, do jaké míry je tvorba dokumentu s dalajlámou při měsíci společného natáčení unikátní, zbyl v rozhovoru Lucie Výborné a Steva Lichtaga prostor na další otázky. Jak se mu daří vyvíjet vlastní originální filmový 3D systém? A kolik se toho ještě dá natočit o žralocích? I na to se moderátorka Lucie Výborná v dopoledním rozhovoru zeptala.

Záznam celého rozhovoru se Stevem Lichtagem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio