Karel Řehka

27. leden 2012

Přes 150 nejrůznějších operací provedla 601. skupina speciálních sil české armády. Přes dva roky však jednotka na své vyslání čekala. Čekání ovšem neznamená lelkování v nečinnosti. Více o tom, jak to vypadá ve speciálních jednotkách české armády vysvětlil velitel zmíněné skupiny Karel Řehka.

„Nežijeme jen Afghánistánem,“ upozorňuje Karel Řehka, který říká, že jeho jednotka není budovaná jen kvůli Afghánistánu. To, že politická reprezentace jeho vojáky do Afghánistánu vyslala, bere jako fakt a nijak o tom nefilozofuje: „Ten život u naší jednotky je natolik intenzivní, že nikdo nemá moc času přemítat, co a kdy přijde.“

Skutečností však je, že Afghánistán už Karel Řehka navštívil několikrát. Země, kterou většina obyvatel ČR zná jen z médií, je podle velitele 601. skupiny speciálních sil zcela jiná, než si většina lidí představuje.

„Rozhodně to není nějaký jednolitý celek. Vidíte tam poušť i zelené zóny. A stejně tak lidi jsou v každé části Afghánistánu odlišní,“ popisuje Karel Řehka s tím, že získat si srdce Afghánců není lehké, protože tamní obyvatelé žijí ve válkách třicet let.

Karel Řehka se tomu nediví, ale říká, že jemu a jeho jednotce se v komunikaci s obyvateli Afghánistánu komunikovat dařilo. „Jsem přesvědčen o tom, že Afghánistán není žádná země radikálů. Jsou to normální lidi, kteří se starají především o to, aby jejich rodina přežila zimu. Uvěří tomu, kdo jim dá nějakou alternativu,“ dodává plukovní Karel Řehka.

Hostem Lucie Výborné byl plukovník Karel Řehka

Alternativu se pokusila dát Afgháncům i jeho jednotka. Naplnily vlastně mise očekávání jeho vojáků? A s jakými ideály a představami chodí dnes čeští elitní vojáci do bojových operací? Jak se jeho jednotka vypořádávala s teroristy a atentátníky? Do jaké míry je ochoten respektovat zvyky Afghánců a do jaké míry upřednostňuje bezpečí svých vojáků? I to si můžete poslechnout v rozhovoru Lucie výborné s plukovníkem Karel Řehkou.

Záznam celého rozhovoru s plukovníkem Karlem Řehkou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio