Alena Sehnalová

Sháníte práci už řadu týdnů i měsíců, a stále marně? A – ruku na srdce – snažíte se ji získat opravdu? Alena Sehnalová, zkušená konzultantka v oblasti personálního a psychologického poradenství, je přesvědčena, že ten, kdo práci skutečně hledá, ji najde. Pro ty, kteří si přesto stále se sháněním práce nevědí rady, v rozhovoru s Lucií Výbornou připojuje několik užitečných rad. Víte například, čemu se při pohovoru rozhodně vyhnout?

Je vám přes padesát let, před nedávnem jste přišli o práci a od té doby je váš život jedním nekončícím kolotočem sestávajícím z odesílání životopisů, psaní motivačních dopisů, telefonátů a – neúspěšných – pohovorů. Zdá se vám vaše situace beznadějná? Podle Aleny Sehnalové taková rozhodně není, a to přes nepopiratelný fakt, že starší lidé nacházejí na trhu práce uplatnění obtížněji než jejich mladší konkurenti.

Chyba podle ní totiž může být nejen v předsudcích potenciálních zaměstnavatelů, ale i ve vás samotných. „Šíříme kolem sebe pozitivitu, nebo negativitu,“ upozorňuje. „Určité bloky jsou vidět především u lidí starších 40 let, kteří byli dříve dlouhodobě zaměstnaní, a nemají tedy osobní zkušenosti s tím, jak hledat práci. Zážitky spojené se sháněním práce se dozvídají především zprostředkovaně – a zprostředkované informace bývají vždy výrazně negativně podbarveny.“

Trh práce je podle Aleny Sehnalové bohatý na příklady, v nichž zaměstnání našli nejen lidé starší, ale například i různým způsobem handicapovaní. „Negativní informace, které se dozvídáme z doslechu, se k nám však dostávají snadněji,“ poukazuje psycholožka. „Řada lidí tak přichází k pohovoru s pocitem, který je možné vyjádřit slovy: Stejně je to zbytečné.“

Alena Sehnalová se domnívá, že chcete-li práci získat, tak ji dostanete

Že má podobný postoj zásadní vliv na vaše vystupování před potenciálním zaměstnavatelem, a stává se tak sebenaplňujícím se proroctvím, jistě není třeba příliš zdůrazňovat. Jak se tedy předčasnému poraženectví vyhnout? Také to posluchačům Alena Sehnalová poradila. Padly však i další dotazy. Co dnes nejvíce zvyšuje naše šance na získání nového zaměstnání? A jaké jsou nejnovější trendy a postupy v oblasti řízení lidských zdrojů?

Záznam celého rozhovoru s Alenou Sehnalovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio