Dana Steinová

9. březen 2012

Hodnota matematického pí s přesností na 20 desetinných míst, pořadí barev v duze nebo třeba i nákupní seznam čítající přes 200 položek. Je váš mozek schopen si něco podobného dlouhodobě zapamatovat? Pokud ne, nezoufejte. Lektorka trénování paměti Dana Steinová totiž v rozhovoru s Tomášem Pancířem upozorňuje, že mozek je možné k lepším výkonům vycvičit.

Strávili jste dlouhé hodiny svého studia na základní nebo střední škole úmornou snahou o zapamatování hodnoty čísla pí, a přesto jste dál než k číslu 3,14 nedošli? Zřejmě jste to nezkoušeli takhle.

„V roce 1415 se 9 členů kostnického koncilu rozhodlo, že upálí Mistra Jana Husa. Postavili hranici z 265 polínek a přinutili 3589 místních obyvatel, aby se šlo na tuto událost podívat. 79 z nich okamžitě omdlelo, 323 si zakrylo oči, 8 v hrůze uteklo a jenom 46 prevítů nadšeně tleskalo,“ nabízí Dana Steinová pomocnou větu, která našemu mozku se zapamatováním prvních 20 desetinných míst čísla pí pomůže.

Právě mnemotechnické pomůcky jsou podle ní ve snaze o vytrénování paměti k lepším výkonům zásadní. Důvod je možné hledat v biologických omezeních lidského mozku. Ten byl totiž vyvinut tak, aby nepřijímal velké množství informací.

Daně Steinové pokládal své otázky Tomáš Pancíř

„Je odpovědný za naše přežití a v situaci, kdy by byl přehlcen údaji, bychom kvůli tomu nemuseli přežít,“ upozorňuje Dana Steinová na biologické determinanty lidského mozku. Informaci je proto nutné mozku „naservírovat“ v takové podobě, kterou bude ochotný zpracovat.

Předsedkyně České společnosti pro trénování paměti odpověděla i na řadu dotazů posluchačů. Ty zároveň neopomněla pozvat k účasti na akcích pořádaných v souvislosti s Národním týdnem trénování paměti, který se bude konat příští týden.

Záznam celého rozhovoru s Danou Steinovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.