Roman Paulus

17. březen 2012

Až zastavíte na náhodné venkovské návsi a najíte se v místní hospodě kvalitního jídla připraveného z lokálních surovin, pak bude Roman Paulus, šéfkuchař oceněný michelinskou hvězdou, s úrovní gastronomie v Česku zcela spokojen. Přesto v rozhovoru s Václavem Žmolíkem upozorňuje: „Srovnání se zahraničím už dnes ani zdaleka není tak tragické jako dříve. Kupříkladu Praha je na vyšší kulinářské úrovni než Vídeň.“

Česká gastronomie – alespoň pokud jde o tu mimopražskou – má stále ještě co zlepšovat. Situace se však v posledních nepřehlédnutelně lepší. „Stále více narážíme na kuchaře, kteří svou práci dělají správně a s velkým zápalem,“ soudí Roman Paulus, šéfkuchař, který zkušenosti sbíral nejen v Česku, ale i v Británii, v kuchyni zaoceánské lodi nebo v Rakousku.

Právě rakouská kuchyně má s tou českou mnoho společného. „Základy dobré české kuchyně jsem se naučil právě v Rakousku,“ usmívá se Roman Paulus. Potvrzuje tak známé rčení, podle kterého to, co je v rakouské kuchyni dobré, pochází z Čech a z Moravy. „Rakušané se podobnému tvrzení příliš nebrání,“ doplňuje šéfkuchař. „Z monarchie si v historii vždy vybrali pouze to nejlepší, což si sami uvědomují.“

Rakouský štrúdl tak pochází z Maďarska nebo z Turecka, typický vídeňský řízek má svůj původ v Itálii a tamní sladká jídla pocházejí z Čech a z Moravy. Rakouské gastronomii zkrátka inspirace ze zahraničí v ničem neuškodila – ba naopak.

Václav Žmolík se svým hostem Romanem Paulusem

Pokud dnes tvrdí, že se českou kuchyni naučil vařit v Rakousku, čemu se přiučil ve slavném londýnském hotelu Savoy? A jak se vaří na zaoceánské lodi? Také na to se jej Václav Žmolík zeptal. Padly však i další dotazy. Všechny odpovědi Romana Pauluse si kdykoliv poslechněte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Romanem Paulusem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio