František Ortmann

27. březen 2012

Na focení se pečlivě připravuje. „Já o tom, koho fotím, něco vím, on zase ví něco o mojí práci. Pak spolu k sobě přistupujeme s úctou a respektem, trochu jako kolegové,“ prozrazuje držitel několika ocenění Czech Press Photo František Ortmann, jak se mu podařilo nafotit řadu kvalitních fotografií známých i méně známých osobností.

V současné době v pražské galerii v Rock Café probíhá jeho výstava Tattoo-Names. Jedná se o fotografie lidí, kteří svá těla spojili s tetováním. Podnětem k tomuto počinu bylo prý to, že si František Ortmann přečetl na internetu nenávistné příspěvky na adresu tetovaných lidí.

„Nenapadlo mě, jak jinak reagovat na stereotypy o tetovaných, než je představit skrze portréty,“ vysvětluje František Ortmann, jak k výstavě došlo.

Sám přiznává, že poprvé při fotografování tetovaných byl trochu nesvůj. „Nevím, jestli jsem měl předsudky, ale prostě to není takový pohled jako třeba na člověka v kravatě,“ říká Ortmann.

Tetování je o životních příbězích, ne o objednávkách do čínského bistra

Každý člověk, kterého Ortmann fotografoval, měl prý na těle vytetován nějaký příběh. „Žádný z nich neměl na těle objednávku do čínského bistra na kachnu se šesti knedlíky,“ směje se Ortmann.

Z výstavy Tattoo-Names: Pan Novák na fotografii má na těle společně s barokními kresbami modlitby v latině, které si sám píše. Proč v latině? Nechce, aby si mohl v jeho osobních zpovědích číst každý

Svůj příběh na sobě má i Ortmannův kamarád surfař Lukáš Černý. „Na zádech má vytetovaný silný příběh svého života, podobnou věc má na sobě i jeho žena. Teprve, když se ti dva lidi spojí, tak to, co mají na tělech, dává smysl,“ umožňuje František Ortmann nahlédnout, jakým způsobem se dá k tetování přistupovat.

Během rozhovoru s Františkem Ortmannem však nebyla řeč jen o tetování. Držitel několika ocenění Czech Press Photo mluvil například o tom, co všechno s sebou nese fotografování známých osobností.

Zajímá vás, čím je specifické focení umělců na titulní strany časopisů nebo na obaly hudebních nosičů? I na to se moderátorka Lucie Výborná Františka Ortmanna ve svém rozhovoru zeptala.

Záznam celého rozhovoru s Františkem Ortmannem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.