Hana Papežová

Usmívají se na nás z titulních stran módních časopisů, připadají nám krásné a štíhlé. To, že k vyhublým tělům pózujícím modelkám často dopomáhá Photoshop, je věc jiná. Trend štíhlosti zkrátka prostupuje všemi oblastmi naší společnosti – a že je potenciálně velice nebezpečný, je zřejmé. Jak v rozhovoru s Lucií Výbornou podotýká Hana Papežová, vedoucí Centra pro poruchy příjmu potravy z Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN, mentální anorexie je nemoc, která může skončit i smrtí.

Spektrum poruch příjmu potravy je široké. Neomezuje se pouze na odmítání jídla ve snaze extrémně zhubnout, ale zahrnuje i snahy některých lidí řešit své problémy nadměrným přejídáním.

„Člověk může přecházet z jednoho problému do druhého,“ upřesňuje Hana Papežová. „Tyto problémy však bývají velice skryté. Lidé se za ně stydí a bojí se jít k odborníkovi. Naše práce často spočívá v tom dovést mladá děvčata – protože často jde právě o ně – k nějaké formě odborné pomoci.“

Mentální anorexie je ze všech poruch příjmu potravy nejnápadnější – snad proto, že extrémní vyhublost bývá vidět už na první pohled. Ve skutečnosti však tvoří pouhý zlomek celé problematiky. „Z anorexie se však člověk může do dalších diagnostických subkategorií dostat,“ podotýká odbornice.

Hana Papežová ve studiu

Odkud vlastně touha po dokonalé postavě, která může skončit závažnými zdravotními problémy i smrtí, plyne? Odpověď je podle Hany Papežové jednoduchá – problém spatřuje v samotné naší společnosti. „Generace dnešních dívek se věnuje více zevnějšku a ideál krásy nás zároveň nutí být stále štíhlejší,“ upozorňuje v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Týká se mentální anorexie pouze mladých dívek? Jak je možné poruchy příjmu potravy léčit? A kolik pacientů trpících některou z forem poruchy příjmu potravy se definitivně uzdraví? Také na tyto otázky Hana Papežová odpovídala.

Záznam celého rozhovoru s Hanou Papežovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio