Jiří Pavlica

12. duben 2012

Ve čtvrtek si moderátorka Lucie Výborná povídala s muzikantem Jiřím Pavlicou, uměleckým vedoucím souboru Hradišťan. Ptala se ho nejen na plánované album této hudební formace, ale také na oratorium, které známý hudebník složil na počest svatého Vojtěcha.

Oratorium Brána poutníků bude uvedeno 22. dubna v katedrále svatého Víta. „Hledal jsem postavu nebo symbol, který by mladým přinesl nějakou zajímavou informaci. Potřeboval jsem najít poselství většího smyslu,“ popisuje Jiří Pavlica svou cestu ke svatému Vojtěchovi.

„Při psaní oratoria jsem narážel na nové a nové významy jeho života,“ podotýká hudebník s tím, že život svatého Vojtěcha byl velmi dramatický a plný zvratů. „Svatý Vojtěch žil na konci prvního tisíciletí a právě časový oblouk mezi námi a jím mě fascinuje,“ uvažuje.

I tehdy se podle Jiřího Pavlici politikařilo. „Člověk si při čtení o historii uvědomí, že je pouhým poutníkem. Měli bychom vnímat naše významné osobnosti, k nimž se můžeme vracet,“ připomíná. Za jednu z nich považuje také svatého Vojtěcha. „Tento muž vnímal celý život jako oběť a různým životním situacím se postavil čelem,“ vysvětluje.

Hudebník Jiří Pavlica popsal, jak vznikalo oratorium Brána poutníků

Jak Jiří Pavlica vnímá svou hudbu, když nestojí na jevišti? Proč vidí problém v mezigeneračních střetech? Těší se na koncert ve Vatikánu? A kdy vydá Hradišťan nové album? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Pavlicou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.