Pavel Kosatík, spisovatel

28. duben 2012

Na každou knihu sobotního hosta Radiožurnálu napjatě čekají především zájemci o české dějiny. Jeho nejnovější se věnuje historii skutečně čerstvé, a navíc tak trochu soukromé. Proč se vlastně Pavel Kosatík rozhodl psát o gymnastce Věře Čáslavské? Také na to se jej Václav Žmolík zeptal.

Přestože ji uznává jako jednu z nejlepších sportovkyň všech dob, jeho zájem o osudy Věry Čáslavské pramení odjinud. „Nešlo u ní pouze o vynikající sportovní výkony, ale o to, jak s nimi naložila,“ shrnuje Pavel Kosatík, co na nejslavnější české gymnastce obdivuje především.

Životní osudy ženy, která v 60. letech patřila mezi světovou sportovní elitu a která své popularity využila k veřejnému odmítnutí okupace Československa sovětskými vojsky v srpnu roku 1968, daly vzniknout knize, která – jak Pavel Kosatík slibuje – vyjde nejpozději 24 hodin před 3. květnem, tedy u příležitosti 70. narozenin Věry Čáslavské.

„Stala se symbolem,“ říká spisovatel. „A to nejen symbolem roku 1968, ale obecně toho, jak se člověk může ve veřejném prostoru chovat. V Mexiku se Věře Čáslavské podařilo porazit okupanty. Řekla lidem – a navíc olympijským nenásilným způsobem – vy, ať jste na jakémkoliv místě, můžete udělat to samé, co já. Velká chyba následujících 20 let byla, že toho lidé nevyužili.“

Pavel Kosatík

Jak se jeho kniha liší od filmového dokumentu, který o Věře Čáslavské natočila režisérka Olga Sommerová? Nejen na to se Václav Žmolík svého hosta zeptal. Padly však i další otázky, které se týkaly například cyklu hraných historických příběhů, které podle jeho scénáře vznikají v České televizi. Odpovědi Pavla Kosatíka si kdykoliv poslechněte v našem audioarchívu.

Záznam celého rozhovoru s Pavlem Kosatíkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio