Juraj Kukura, herec

12. květen 2012

Nejradši by cestoval vlakem, ale jel jím naposled asi před padesáti lety. To s úsměvem říká sobotní host moderátora Václava Žmolíka herec Juraj Kukura. Mezi Bratislavou, Prahou a Hamburkem, kde střídavě pobývá, cestuje autem nebo letadlem.

„Mezi Prahou a Bratislavou jezdím autem, do Hamburku nejčastěji létám z Vídně,“ popisuje Juraj Kukura v úvodu rozhovoru. „Praha je krásná. Bydlím na Kampě, ráno vstanu a přejdu po Karlově mostě. Každý den se procházím podél Vltavy a pozoruji rybáře, kteří stejně nic nechytí,“ popisuje své dojmy.

Ve svém povídání se dostane i k rozdělení Československa, proti němuž kdysi hlasitě protestoval. Dnes se však domnívá, že rozdělení obou států přineslo i leccos pozitivního. „Slováci vstoupili do Evropské unie jako národ, zvykli si spoléhat na sebe, a to především ekonomicky,“ zamýšlí se. „Myslím, že rozdělení Čechy a Slováky spojilo,“ dodává.

V Praze ho můžete vidět ve hře Kukura, kterou uvádí Činoherní klub a v níž Juraj Kukura hraje sám sebe. „Nikdy mě nenapadlo, že bych mohl hrát sám sebe. Svou postavu beru spíš jako druh role,“ uvažuje.

Inscenace Kukura pojednává o krizi kapitalismu. Problém demokracie a kapitalismu si uvědomuje i Juraj Kukura. „Kapitalismus je v krizi, protože neplní očekávání. Hlavní problém je v tom, že demokracie není samostatná, ale spojila se s kapitálem,“ domnívá se.

Jak se Juraj Kukura dívá na stárnutí? Proč chce mladým Slovákům připomenout některé historické události prostřednictvím divadelních her? A co považuje za základ sebevědomé společnosti? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jurajem Kukurou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio