Patrik Banga, redaktor a romský aktivista

17. květen 2012

Emancipovaný Rom je podle něj ten Rom, který jde s dobou a sám sebe směruje tím správným směrem. I to tvrdí redaktor, romský aktivista a hudebník Patrik Banga v rozhovoru s Lucií Výbornou. „Emancipovaný cikán je takový, který se snaží sám sebe posunout dál, než jsou ostatní,“ shrnuje.

Lidé ho znají nejen jako administrátora blogů na iDnes.cz, ale také jako člověka, který se dlouhodobě vyjadřuje k romské problematice v České republice. Možná i proto se mu dostalo nálepky „romský aktivista“.

„Zajímalo by mě, jak se z novináře stane aktivista. Tuto nálepku jsem dostal a vlastně ani nevím, jak k tomu došlo,“ usmívá se Patrik Banga. „Rýpu se ve věcech a rýpu se v nich rád, protože mě to živí a navíc i baví. Romská témata jsou mi samozřejmě blízká tím, že jsem cikán, ale přestože nosím nálepku aktivisty, stále mi nikdo nevysvětlil, co vlastně takový aktivista dělá.“

Ať už sám sebe nazývá jakkoliv, sám Patrik Banga přiznává, že jeho zájem o romská témata ho často zavádí do různých koutů republiky – aby se na vlastní oči přesvědčil, jak situace v konkrétních městech a obcích vypadá. Jak už stačil zjistit, realita často bývá úplně jiná, než jakou ji popisují média.

„Byl jsem teď například v Břeclavi. Předem jsem se dočetl, že v ní existuje obrovské ghetto a propuká tam pomalu světová válka,“ vzpomíná. „Když jsem tam přijel, našel jsem čtyři staré baráky s luxusním pořádkem, a to i když jsem se tam objevil bez předchozího ohlášení.“

Patrik Banga hostem Radiožurnálu

Jak jeho zkušenosti potvrzují, v „ghetto“ se ve veřejné diskusi často promění jakékoliv místo, kde žijí Romové. Tím však nenaznačuje, že by u nás skutečná ghetta v pravém smyslu toho slova neexistovala. „Běžte se podívat třeba na Mojžíř do Ústí nad Labem,“ posílá v nadsázce posluchače.

Kdyby neexistovala romská kriminalita, nebylo by možné ji medializovat, tvrdí Patrik Banga. Problém však vidí i v činnosti novinářů. Nejsou to nakonec média, která nejvíce poškozují Romy v České republice? Proč tvrdí, že náš stát selhal? A potřebovali by Romové víc svých buditelů? Také na tyto otázky Patrik Banga odpovídal.

Záznam celého rozhovoru s Patrikem Bangou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio