Radka Denemarková, spisovatelka

23. květen 2012

Psaní je pro ni průzkumem člověka, ale také náročnou prací s jazykem. „Jazyk je mystifikace. Pustí nás jen tam, kam chce. Svým způsobem nám znesnadňuje myšlení,“ uvažuje Radka Denemarková, známá spisovatelka a mimo jiné také středeční host Radiožurnálu.

Ohlasy na její první knihy prý byly zvláštní. „Reakce byly opravdu kontroverzní, včetně anonymů,“ dosvědčuje Radka Denemarková. „Zaskočilo mě to, protože si myslím, že píšu jen pro určitou skupinu lidí, která si chce osahat svět jinak,“ dodává s tím, že po patnácti letech se její knihy osvědčily a dočkaly se i mnoha ocenění. „Teď mi všichni blahopřejí a někteří docela obrátili,“ připomíná zajímavou zkušenost.

Psaní považuje Radka Denemarková za náročnou činnost, i proto se netají vůlí psát, jak se jí líbí. „Při psaní přemýšlím nejčastěji o jazyku, společnosti, ale dostávám se také do intimního prostoru, který se velmi těžko popisuje. I proto bývám po dokončení knihy vnitřně zničená,“ nastiňuje.

Přestože do každé knihy vkládá Radka Denemarková něco ze sebe, nemá ráda literaturu, v níž autoři mluví pouze o sobě. „Moje osoba je obvykle schovaná v jedné z postav, ale uvědomuji si, že se v knize musí najít i čtenáři,“ podotýká.

Radka Denemarková zavzpomínala na první reakce čtenářů na své knihy

Moderátorka Lucie Výborná se ptala také na ohlasy na román Peníze od Hitlera. „Právě na nich se ukázalo, jak je naše společnost nezralá, nepřipravená diskutovat,“ konstatuje Radka Denemarková. „S touto knihou mají problém nejen Češi, ale také Němci a Židé,“ uzavírá.

Proč tvrdí, že je závislá na svých dětech? Z jakého důvodu si oblíbila prózu? A kdo připraví filmovou verzi Peněz od Hitlera? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Radkou Denemarkovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio