Rostislav Novák, principál Cirku La Putyka

4. červen 2012

„Své kamarády na jevišti vnímám jako členy rodiny,“ tvrdí pondělní host Radiožurnálu, kterým byl herec, akrobat, ale také principál cirkusového projektu La Putyka Rostislav Novák. Jak se od sportu dostal k herectví? A co je vlastně nový cirkus? I tyto otázky mu položila moderátorka Lucie Výborná.

„Nejen herci, ale také osvětlovači nebo zvukaři tvoří moji rodinu. Je to pro mě automatické,“ popisuje Rostislav Novák s tím, že přátelská atmosféra je cítit i mimo scénu. „Snažíme se v cirkusu navodit příjemnou atmosféru, aby se k nám diváci rádi vraceli,“ vysvětluje.

Rostislav Novák patří do osmé generace loutkářské rodiny. V mládí se však věnoval především sportu a ostatní ho od divadla odrazovali. S žánrem nového cirkusu začal před čtyřmi pěti lety. „Nový cirkus boří hranice,“ nastiňuje. „Nejde jen o míšení žánrů. Představení by mělo být mezinárodně srozumitelné,“ dodává.

„Nenašel jsem žádného režiséra, který by do našeho projektu zapadl, a tak jsem na to zůstal sám, byť se za režiséra nepovažuji,“ podotýká Rostislav Novák. „Vymýšlím si příběhy a snažím se hledat význam. Nechci dělat představení o ničem,“ zdůrazňuje a připomíná trend nového cirkusu, totiž odložit známá gymnastická náčiní. „Hledáme a využíváme nové předměty, jak jen to jde,“ říká.

Rositslav Novák popsal své zážitky ze Šanghaje

S kým by rád v budoucnu spolupracoval? Jak dokazuje svým kolegům, že některé věci jsou možné, i když vypadají zdánlivě neuskutečnitelně? Kde bere inspiraci? A co považuje za risk? To se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Rostislavem Novákem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio