Radek Jaroš, horolezec, který zdolal Annapurnu

7. červen 2012

Čtvrteční host musí pravidelně docházet do přetlakové komory, aby obnovil prokrvení prstů, které mu omrzly při výstupu na Annapurnu. „Mám za sebou dvacet himálajských expedic, což je opravdu riziko,“ zamýšlí se Radek Jaroš, vysokohorský lezec, s nímž si povídala moderátorka Lucie Výborná.

„Ne, že bych chtěl podstupovat riziko, ale mohlo by být také hůř,“ domnívá se Radek Jaroš. To vše kvůli zdolání Annapurny, hory, která je pro lezce velmi nebezpečná.

„Problém je v tom, že jsme měli výškové tábory v místech, kde bych je nepostavil. Šlo o lavinově nebezpečné tábory,“ popisuje Radek Jaroš a ani nechce domyslet, co by se stalo, kdyby začalo hustě sněžit.

Na Annapurnu by prý sám nikdy nešel, a tak lezl spolu se svým kamarádem Janem Trávníčkem. „Nejde o přátelství na jednom laně, jak vidíte ve filmech. Člověk se při lezení často pohybuje sám, přesto parťák hraje velkou roli,“ nastiňuje. „Myslím, že bez sebe bychom nahoru nevylezli,“ dodává.

Vysokohorský lezec Radek Jaroš mluvil o pudu sebezáchovy

Důležitá je podle Radka Jaroše také psychika. „Pro mě je rozhodující touha žít a přežít. Člověk musí občas vyhodnotit, co je nesmysl a kde jsou hranice, za které nepůjde,“ uvažuje.

Proč si s sebou na Annapurnu bral matematické úlohy? Co dělá horolezec, když má dlouhou chvíli? A čím se stravuje? To se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Radkem Jarošem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio