Jan Pirk, kardiochirurg

27. červen 2012

Představte si, že žijete, a přesto už nikdy nepocítíte, jak vám v hrudi tepe srdce. Přesně takové pocity má mladý hasič, kterému začátkem dubna tým lékařů v čele s Janem Pirkem nahradil srdce dvěma umělými čerpadly. „Situace pacienta se trochu zkomplikovala plicní infekcí, ale předtím už pacient chodil. Byl dokonce na krátké procházce před oddělením,“ pochvaluje si přední český kardiochirurg.

Pacient, jehož život zachránila dvě umělá čerpadla, měl v srdci nádor. Srdce muselo definitivně opustit tělo a lékaři tak museli jednat rychle.

„Na srdce se u nás v průměru čeká mezi šesti a devíti měsíci. Někteří pacienti čekají ještě déle,“ přibližuje kardiochirurg.

„Dříve pacienti na čekacích listinách umírali,“ vzpomíná na doby, které nebyly ani zdaleka tak příznivé jako současnost. „I u této operace jsme však samozřejmě čekali na schválení pojišťoven, které – i když na ně lidé často nadávají – zaplatily i tuto drahou operaci.“

Jeden pacient na čerpadlech na vhodného dárce čekal dokonce dva a půl roku, dodává kardiochirurg. „Teprve poté jsme pro něj našli vhodné srdíčko,“ říká.

Jan Pirk hostem Radiožurnálu

Proč vlastně důsledně označuje lidský orgán, jehož je znalcem, nikoliv jako „srdce“, ale jako „srdíčko“? Také na to se svého hosta Lucie Výborná zeptala. Padly však i další dotazy.

Za jak hodně rutinní operaci je dnes považována transplantace srdce? Budou brzy umět umělá čerpadla zcela nahradit srdeční činnost? A co je během voperování nového orgánu do lidského těla nejsložitější? Odpovědi Jana Pirka si kdykoliv poslechněte v našem audioarchívu.

Záznam celého rozhovoru s Janem Pirkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio