Petr Koukal, badmintonista

30. červen 2012

Je nejlepším českým badmintonistou posledních let, o čemž svědčí mimo jiné jeho několikanásobné vítězství v mistrovství republiky nebo řada medailí z mezinárodních turnajů. „Badmintonu musí člověk věnovat maximum. Žádný vrcholový sport není možné dělat na půl plynu,“ shrnuje Petr Koukal. Své otázky mu v sobotu pokládal moderátor Václav Žmolík.

Petr Koukal může být pro mnohé vzorem – ať už jako úspěšný sportovec, nebo jako člověk, který překonal rakovinu. To jeho vzory prý jsou Emil Zátopek a Roger Federer. „Vzhledem ke generačnímu rozpětí se to může zdát jako zvláštní kombinace,“ připouští badmintonista.

Vzápětí vysvětluje: „Emila Zátopka jsem vždy vnímal jako našeho nejúspěšnějšího sportovce. Když jsem ve čtrnácti letech začal jezdit na mezinárodní turnaje, zjistil jsem, že jméno Zátopek je známé i v zahraničí. Tehdy jsem si uvědomil, jak Zátopek dokázal malé Československo proslavit po celém světě.“

Zatímco Emil Zátopek vyhrával olympiády před desetiletími, Roger Federer, druhý z Koukalových vzorů, je fenoménem posledních let. „Dokázal nejen vítězit na kurtech rozdílem několika tříd, ale k tomu na kurtech přidal i své gentlemanské jednání. Vždy vystupoval s úžasnou grácií,“ hodnotí.

Co dělá Petr koukal pro to, aby se svým sportovním vzorům přiblížil? Jak vypadá jeho trénink? Co všechno a proč vlastně dělá pro nadaci Rakovina veřejná? A s jakými ambicemi pojede na olympijské hry do Londýna? Také na tyto otázky Petr koukal Václavu Žmolíkovi odpověděl.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Koukalem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio