Jan Rosendorfský, kastelán státního hradu a zámku Horšovský Týn

14. červenec 2012

Chce-li se člověk stát kastelánem, musí se oprostit od romantických představ a stát se holkou pro všechno. „Všechno je zkrátka jinak,“ podotýká Jan Rosendorfský, kastelán státního hradu a zámku Horšovský Týn. O své práci i přesto mluví nadšeně. V sobotu se o tom přesvědčil i moderátor Vácav Žmolík.

Na začátek nicméně trocha skepse. Přestože totiž statistiky předpovídaly pravý opak, lidé se na výlety po České republice příliš nevydávají. O důvodu má Jan Rosendorfský jasno. „Lidé našetří na lančmíty, narvou je do auta a vyrazí do Chorvatska. Po Česku se jezdí málo,“ shrnuje.

Nízká návštěvnost českých památek však podle něj má i další důvod. „Lidé dnes mnohem více vyhledávají novodobé hrady a zámky v podobě hypermarketů. Pokud však v dětech budeme pěstovat hypermarketovou kulturu, příliš daleko se nedostaneme,“ varuje.

Ti, kteří návštěvy českých památek opomínají, podle něj dělají chybu. Vždyť kupříkladu zámek Horšovský Týn letos kromě běžných prohlídkových tras nabízí i výstavu Tři oříšky pro Popelku. „Na ní si děti mohou vyzkoušet kupříkladu to, jak se přebírá hrách od čočky,“ láká kastelán rodiče, kteří nevědí, kam se svými ratolestmi vyrazit na výlet.

Výstava však podle něj zaujme nejen děti, ale celou rodinu. Vždyť jsou to i dnešní třicátníci a čtyřicátníci, nejen jejich děti, kteří s pohádkou Tři oříšky pro Popelku vyrůstali. A co tedy na návštěvníky na výstavě čeká? Také na to se Václav Žmolík svého hosta zeptal. Padly však i další dotazy.

Jan Rosendorfský během rozhovoru

Co ho už dvaadvacet let drží na jednom památkovém objektu? Co je na práci kastelána nejtěžší? A straší na Horšovském Týně?

Záznam celého rozhovoru s Janem Rosendorfským a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.