František Kolář, historik sportu

27. červenec 2012

Věděli jste, že na novodobých olympijských hrách kdysi soutěžili nejen sportovci, ale například i hudební skladatelé, architekti nebo malíři? I díky tomu se jedním z českých medailistů mohl stát známý skladatel Josef Suk. Také to v rozhovoru s Lucií Výbornou řekl historik sportu a nadšenec do olympismu František Kolář. Řeč však byla i o měnícím se postavení žen v rámci olympijských her nebo o tom, do jaké míry v historii podobu her ovlivňovala politika a byznys.

Pierre de Coubertin, zakladatel novodobých olympijských her, byl v pravý čas na pravém místě. A hlavně prý měl správné nápady. „Většina z těch, kteří se antické olympijské hry pokoušeli obnovit, je obnovovala se vším všudy,“ vysvětluje historik. „Pierre de Coubertin z nich vzal pouze základní princip her – boj o vítězství – a přizpůsobil ho moderním podmínkám.“

Doba na přelomu 18. a 19. století olympijské myšlence přála. Právě tehdy se totiž Evropou začal skutečně masově šířit sport, původně s kolébkou v Anglii. „Moderní sport, postavený na soutěživosti, na principu být nejrychlejší, skočit nejvýše, být nejsilnější, představoval obdobu antických olympijských soutěží,“ poznamenává František Kolář.

Etapa, která dala vzniknout novodobým olympijským hrám, možná přála sportu, nepřála však ženám. A o Pierru de Coubertinovi i českém spoluzakladateli olympijských her Jiřím Guthovi to platí bezezbytku. „Oba byli zásadními nepřáteli ženského sportu,“ upozorňuje historik. „Byli muži 19. století, kteří tvrdili, že žena patří do kuchyně a k dětem. Sportovat, to podle nich bylo pro ženu velice nezdravé.“

František Kolář a Lucie Výborná

Kdy se ženy na olympiádu mohly konečně podívat i jako účastnice? Také na to se Lucie Výborná svého hosta zeptala. Padly však i další dotazy. Pronesl skutečně Jiří Guth, že není důležité se zúčastnit, ale vyhrát? Ve kterém období politika zasáhla olympijské hry nejsilněji? A jak podobu her ovlivňuje ekonomika?

Záznam celého rozhovoru s Františkem Kolářem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio