Josef Šiler, motocyklový jezdec a instruktor

Po lince do Plzně se moderátor Petr Král spojil s motocyklovým jezdcem a instruktorem Josefem Šilerem. Mluvil s ním především o bezpečné jízdě na motocyklu, ale také o tom, jak se vlastně člověk stane kaskadérem.

„Nejde shrnout všechny motorkáře do jedné skupiny,“ zamýšlí se Josef Šiler. „Někteří jsou na silnicích agresivní, jiní jezdí bezpečně,“ dodává s tím, že výuka v autoškolách by měla být mnohem podrobnější, než je dnes. „Instruktoři by měli upozorňovat na některé překážky v provozu. Myslím, že v tom mají autoškoly velké rezervy,“ míní.

Josef Šiler začal jezdit na motorce už ve 12 letech. „Na chalupě jsem spolu s jedním kamarádem dostal Jawu 250. Namalovali jsme ji žlutou a černou barvou. Od té doby mám přezdívku Sršeň,“ vzpomíná. Motorkářský život ho pohltil také po vojně, kdy poprvé viděl videokazetu s nahrávkou vystoupení kaskadéra Garyho Rothwella. „Když jsem viděl, co dokáže, vzal jsem motorku a začal jsem zkoušet podobné triky na letišti,“ popisuje.

Z kaskadéra se však postupně stává instruktorem. „Člověk se vyvíjí. Říkal jsem si, že by bylo dobré radit ostatním,“ vysvětluje Josef Šiler. „Snažím se, aby se lidé naučili jezdit bezpečněji,“ zdůrazňuje.

Jak se vlastně učí jízda na motocyklu? Jaký je rozdíl mezi dobrzďováním a krizovým brzděním? Co si myslí o používání reflexních vest? Odpovědi Josefa Šilera si můžete poslechnout v iRadiu.

Záznam celého rozhovoru s Josefem Šilerem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio