Petr Weiss, sexuolog

17. srpen 2012

„Sex, jídlo a smrt byly vždy oblasti, v nichž panovalo nejvíc tabu,“ domnívá se páteční host Radiožurnálu, kterým byl sexuolog Petr Weiss. Moderátorka Lucie Výborná si s ním povídala o mezinárodních výzkumech spokojenosti s intimním životem, ale také o pochodu Prague Pride.

„Fotbalu, politice a sexu rozumí každý, ale ne každý si dobře rozmyslí, co vlastně říká, a zdaleka ne každý mluví na základě hlubokých znalostí,“ domnívá se Petr Weiss s tím, že pocit odlišnosti nás vždycky trochu ohrožuje. „Pokud něco neznáme, považujeme to za nebezpečné,“ uvažuje.

Postoj lidí můžou podle něj změnit především informace. „V Československém rozhlasu padla první zmínka o homosexuálech až v roce 1986, a to v souvislosti s epidemií HIV a AIDS,“ dokládá. Tehdy měla více než polovina lidí k homosexuálům negativní vztah. „Zatímco dnes evidujeme jen 6 % homofobních Čechů,“ zdůrazňuje.

Přesto se Petr Weiss ve své praxi setkává s lidmi, kteří odmítají svou sexuální orientaci. „Někdy si ji připustí až v pozdní dospělosti. Tehdy už bývají ženatí nebo vdané a mají děti,“ uvádí.

Petr Weiss připomněl, že se před rokem 1989 o homosexualitě nemluvilo

Moderátorka Lucie Výborná se Petra Weisse ptala také na výsledky průzkumu, který srovnává sexuální zkušenosti lidí ze střední a východní Evropy, Turecka a Izraele. „Češi a Češky vyšly jako nejméně spokojení se sexem. Nejvíce spokojení jsou Izraelci,“ shrnuje známý sexuolog.

Co si Petr Weiss myslí o kastraci sexuálních deviantů? Kdy a jak je dobré navrhnout partnerovi nebo partnerce podstoupení testu na HIV? Z jakého důvodu mají dívky častěji homosexuální zkušenosti? Odpovědi i na tyto otázky se dozvíte z audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Weissem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio