Miloš Kadlec, kastelán státního zámku Sychrov

25. srpen 2012

V sobotu si povídal moderátor Václav Žmolík s hostem přímo na nádvoří zámku Sychrov. K mikrofonu pozval kastelána Miloše Kadlece, kterého se ptal na Skotské hry, ale také na historii zámku a rodu Rohanů.

„Máme krásné královské apartmá, ojedinělou sbírku portrétů a kdo navštíví interiéry zámku, bude se cítit jako ve Francii,“ láká posluchače k návštěvě zámku Sychrov Miloš Kadlec. „Sychrov je také velmi oblíbenou filmařskou destinací,“ připomíná s tím, že se tu například natáčely pohádky Zlatovláska, Kočičí princ nebo Nesmrtelná teta, ale také třeba videoklip k písni S cizí ženou v cizím pokoji.

Na novogotické podobě zámku se podepsal rod Rohanů. „Šlo o příslušníky francouzské šlechty, kteří patřili k nejbohatším rodinám té doby,“ popisuje kastelán Miloš Kadlec. „Chtěli proto, aby Sychrov důstojně reprezentoval jejich rod,“ dodává a připomíná, že na dekoraci interiérů se podíleli především čeští mistři.

O tomto víkendu navíc můžete na Sychrově potkat Skoty. Koná se tu totiž už 12. ročník akce Skotské hry. „Provoz i příprava jsou už zaběhlé. Všechno tedy běží, jak má,“ podotýká Miloš Kadlec. „Kilt sice nemám, i když mě do něj chtěli při prvním ročníku akce obléct,“ vzpomíná s úsměvem.

Čím je zámek Sychrov opravdu unikátní? Jak oblíbené jsou kostýmované prohlídky pro děti s princeznou? A jak se Miloš Kadlec dostal k profesi kastelána? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Milošem Kadlecem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio