Jiří Schmitzer, herec a písničkář

13. září 2012

„Na DAMU jsem utekl před lety strávenými na vojně,“ přiznává dnes známý herec a písničkář Jiří Schmitzer, který byl ve čtvrtek hostem Radiožurnálu. Jak vnímá herectví? A proč zůstává věrný hudbě? I na to se ho zeptala moderátorka Lucie Výborná.

„Ani na střední školu jsem se nedostal běžným způsobem, ale přes učiliště. Na modrou knížku jsem nedosáhl, a tak jsem se rozhodl pro vysokou školu,“ vzpomíná Jiří Schmitzer. „Hledal jsem školu bez matematiky a podobných předmětů. Jediná, která přicházela v úvahu, byla DAMU,“ dodává k počátkům své herecké kariéry.

Hra na kytaru je pro něj stále o trochu přitažlivější než herectví. „Hraní a hudba je čistě autorská věc,“ domnívá se. Upozorňuje však, že není hudebník v pravém slova smyslu. „Nejsem muzikant, protože neumím ani noty. Můžu však o sobě říct, že jsem muzikální,“ zamýšlí se.

Přesto poslední text napsal asi před čtyřmi lety. „Můj poslední text navíc nebyl nijak převratný, a tak jsem psaní nechal a už jsem se k němu nevrátil,“ nastiňuje. Podstatnou roli podle něj hraje nápad. „Buď mě něco napadne a během 10 minut mám dopsáno, nebo mě nic nenapadne a text nedám dohromady ani za dva dny,“ popisuje.

Moderátorka Lucie Výborná s hercem Jiřím Schmitzerem před vysíláním Hosta Radiožurnálu

K hraní se však Jiří Schmitzer neotáčí zády. „Před premiérami mi sice obvykle není dobře, ale když se všechno povede, je to, jako by člověk vyhrál závod,“ vysvětluje.

Jak vzpomíná na své dětství, kdy byl podle svých slov handicapovaný tloušťkou? Proč se začal věnovat sportu? A jak se mu natáčel seriál Zdivočelá země? Také na tyto otázky odpovídal Jiří Schmitzer ve vysílání Hosta Radiožurnálu.

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Schmitzerem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.