Olga Špátová, režisérka a dokumentaristka

19. září 2012

Každý film má svůj příběh, každý film musí být podívaná a drama. Platí to i dokumentech, prozradila dokumentaristka Olga Špátová. Už ve čtvrtek 20. září půjde do kin její nový dokumentární film Největší přání. Olga Špátová jím navazuje na filmy, které natáčel její otec dokumentarista Jan Špáta.

Dokument Největší přání se zabývá názory a nadějemi mladé generace. A jeho autorka sama je vlastně také tak trochu jeho hrdinkou. „Dokument je vždy názorem a postojem autora, já jsem navíc vrstevnice svých hrdinů. Točila jsem o tématech, kterým rozumím, které jsou i mými tématy,“ vysvětluje Olga Špátová.

V jejím filmu se prý můžeme těšit na práci s emocemi, obrazem, hudbou. „Není to žádná sociologická studie,“ ohrazuje se Olga Špátová, přestože do distribuční sítě je její dokument popisován jako „Reflexe názorového stavu společnosti a její proměna v čase“.

Olga Špátová by však spíš chtěla, aby si diváci, třeba i díky jejímu filmu, našli cestu k dokumentům. „Dokumenty jsou především filmy, atrakce a příběhy. Samozřejmě, že dokumentární film poučuje a vychovává, ale měl by vychovávat skrze příběh, se kterým by se divák mohl ztotožnit,“ líčí Olga Špátová.

Dokument je vždy subjektivní názorem svého autora, míní Olga Špátová

Hlavním tématem rozhovoru s Janem Pokorným tak zůstal samozřejmě její dokument Největší přání, v kterém zkoumá životní hodnoty několika generací mladých Čechů. Které z postav dokumentu jí nejvíce přirostly k srdci? A s jakou mírou zodpovědnosti navazovala na filmový materiál svého otce dokumentaristy Jana Špáty? I na to a mnohé další se moderátor Jan Pokorný Olgy Špátové zeptal.

Záznam celého rozhovoru s Olgou Špátovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio