Tomáš Rychnovský, fyzioterapeut

9. říjen 2012

Každého z nás už někdy bolela záda. Jak si s tím poradit? A co patří mezi nejčastější příčiny bolesti páteře, hlavy nebo kloubů? I na to se moderátorka Lucie Výborná ptala fyzioterapeuta Tomáše Rychnovského, který byl hostem úterního dopoledního vysílání Radiožurnálu.

Na bolesti páteře má vliv řada faktorů, mezi které patří sedavé zaměstnání. Jak připomíná Tomáš Rychovský, tělo je soustava. „Pokud je tato soustava řízená dobře, funguje bez problémů,“ vysvětluje. „Na kojenci přesně vidíme, jak se hýbe, a můžeme dobře odpozorovat, které svaly fungují a které ne. Na dospělém člověku můžete hodně odpozorovat z postoje,“ shrnuje.

Tomáš Rychovský podle svých slov cítí fungování svalů mnohem lépe než člověk, který se svému tělu příliš nevěnuje. „Při prohlídce pacienta je třeba zjistit reakci nervového systému a najít souvislost. Pokud vás například bolí v kříži, můžeme v těle najít i další místa, která se na této bolesti podílejí,“ domnívá se.

„Jsou ovšem i lidé, kteří si na sebe najdou čas, věnují se sportu a tím se učí vnímat procesy v těle. To je vždycky výhoda,“ uvažuje Tomáš Rychnovský. Součástí jeho práce není jen náprava fyzické schránky člověka, ale také vzdělávání. „Člověk musí pochopit, co se v jeho těle děje, uvědomit si příčinu bolesti,“ popisuje.

Fyzioterapeut Tomáš Rychnovský bere tělo jako propojený systém

Velkou roli tedy hraje propojení mysli s tělem. „Bolestí nám tělo vždycky něco říká,“ zdůrazňuje Tomáš Rychnovský s tím, že fyzioterapie dokáže téměř úplně nahradit farmakologii. „Člověk však na sobě musí pracovat a cvičit cviky, které jsou důležité pro stabilitu zad,“ dodává.

Jak obtížné je smířit se se stárnutím těla? Které nemoci vznikají už v útlém věku? Doporučil by Tomáš Rychnovský vrcholový sport? A co si myslí o Vojtově metodě? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Tomášem Rychnovským a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio