Ludmila Zemanová, ilustrátorka

12. říjen 2012

Víte, že původ javorového listu jako symbolu Kanady vysvětlila až Češka, konkrétně ilustrátorka Ludmila Zemanová? Právě ona byla v pátek hostem moderátorky Lucie Výborné, která se jí ptala na nově otevřené Muzeum Karla Zemana i na dětství strávené ve filmových studiích.

„Pátrala jsem, proč Kanada používá javorový list jako svůj znak, protože javory přece máme i v Česku. Četla jsem spoustu knih, v nichž se psalo o stromech a také o javorovém sirupu,“ vzpomíná Ludmila Zemanová, která nejprve chtěla natočit film. Nakonec však z jejího příběhu vznikla kniha.

„Inspirovala mě fotografie z Britské Kolumbie. Tehdy pršelo a já jsem jeden javorový list držela nad svou malou dcerou místo deštníku,“ popisuje. Prorazit v zahraničí ovšem nebylo jednoduché. „I když máte nápad, stále to není dost na to, abyste mohli vydat knihu nebo natočit film,“ zmiňuje.

Ludmila Zemanová je dcerou slavného režiséra a výtvarníka Karla Zemana. Ve vysílání Hosta Radiožurnálu také zavzpomínala na své dětství, které strávila ve filmových ateliérech. „Byl to ráj,“ uznává. „Tehdy jsem se mohla chodit dívat do studia nebo do dílny, kde se šily loutky,“ vrací se myšlenkami v čase.

Karla Zemana fascinoval především spisovatel Jules Verne. „Tátovi nesmírně imponovala dobrodružná literatura a také technické vynálezy,“ říká k tomu Ludmila Zemanová. „Navíc vždycky říkal, že pokrok se nedá zastavit. Myslím, že by dokázal dnešní nové technologie využít,“ uvažuje.

Ilustrátorka Ludmila Zemanová ve studiu Radiožurnálu s moderátorkou Lucií Výbornou

Jak vznikalo Muzeum Karla Zemana? Vyjde tvorba Karla Zemana na DVD? Co si Ludmila Zemanová myslí o současných animovaných filmech? A co nového připravuje? To se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Ludmilou Zemanovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio