Martina Formanová, spisovatelka

14. říjen 2012

Doma se prý dnes už cítí být víc v Connecticutu než v Česku. I to tvrdí Martina Formanová, která v rozhovoru s Václavem Žmolíkem představila svou nejnovější knihu Snědla dětem sladkosti. Proč je podle ní psaní nejvhodnější formou psychoterapie? Také na to se jí Václav Žmolík zeptal.

Byť by název její v pořadí už páté knihy mohl naznačovat lehce hororové ladění, je prý Snědla dětem sladkosti mnohem víc humoristickou prózou. Byť, jak sama Martina Formanová se smíchem přiznává: „Sladkosti dětem opravdu občas sním.“

O psaní manželka režiséra Miloše Formana s oblibou tvrdí, že pro ni představuje nejlepší formu psychoterapie. „Když člověk píše příběh, ať už svůj nebo vymyšlený, má moc nad osudem hrdiny. Do psaní navíc může vložit i to, co by neřekl ani nejlepšímu kamarádovi,“ vysvětluje.

Snědla dětem čokoládu je prý její druhou autobiografickou knihou. K tomu dodává: „Pomáhá mi, když píšu o svých každodenních starostech s humorech. Je to můj způsob, jak se vypořádat s humorem.“

Co ji vlastně kdysi motivovalo k tomu, že začala psát svou první knihu Skladatelka voňavého prádla? A jak přísným kritikem je jí manžel Miloš Forman?

Záznam celého rozhovoru s Martinou Formanovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio