Miloš Klikar, sběratel a vystavovatel schwarzwaldských hodin

17. říjen 2012

„Švarcvaldky“, to nejsou jen hodiny s kukačkou. V rozhovoru s Lucií Výbornou to zdůrazňuje jejich sběratel a vystavovatel Miloš Klikar. „Konkrétně kukačky však moc rád nemám,“ dodává. „Od konce 19. století totiž jde spíš o značně kýčoidní záležitost.“

Co se týče hodin a hodinek, žijeme prý v neuvěřitelně banální době. A netýká se to pouze hodin, zdůrazňuje sběratel, když připomíná minulá století.

„Od určité doby začal hrát významnou roli dekor. A řemeslníci, kteří se snažili svůj výrobek prodat, museli dát prostor i zdobnosti. Dobrý řemeslník však nesměl zapomenout ani na to, aby jeho stroj byl dobrý i zevnitř,“ říká Miloš Klikar.

První „švarcvaldky“ spatřily světlo světa už v 17. století. Jejich skutečně vzácný exemplář dnes prý poznáte podle toho, že má dřevěná kolečka. „Nemají v sobě skoro žádné železo,“ říká o vzácných „švarcvaldkách“ Miloš Klikar, muž, který hodiny sbírá už 30 let.

„Začalo to právě ‚švarcvaldkami‘,“ vzpomíná, jak se jeho záliba v měřičích času vlastně zrodila. „Ze začátku jsem sbíral všehochuť. Nakonec jsem skončil u ‚švarcvaldek‘ – strašně mě totiž bavil jejich dekor: dřevěná kola, zpracování a řemeslný um,“ vypočítává.

Schwarzwaldské hodiny ve studiu Radiožurnálu

Zajímá vás, jak zní Rolls-Royce mezi píšťalovými hodinami? Nebo jakým způsobem se vlastně vytváří zvuk „ku-ku“ v klasických nástěnných kukačkách? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Milošem Klikarem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.