Jan Hnízdil, internista a rehabilitační lékař

26. říjen 2012

„Lidé za mnou přicházejí do ordinace a chtějí, abych je uzdravil. Neuvědomují si, že podmínkou jejich uzdravení je změna společnosti a mezilidských vztahů,“ uvažuje internista a rehabilitační lékař Jan Hnízdil, který se zabývá psychosomatickou medicínou. V pátečním Hostu Radiožurnálu si s ním povídala moderátorka Lucie Výborná.

„Platí pravidlo, že člověk stůně podle toho, jakým způsobem žije, jak se chová v rodině a ve společnosti,“ domnívá se Jan Hnízdil s tím, že v naší společnosti trpí mnoho lidí depresemi a úzkostmi, ale i autoimunitními nemocemi. V této souvislosti zmiňuje antipsychiatrii, která pojímá nemoc jako strategii člověka na životní podmínky.

„Nemoc má velkou informační hodnotu. Dozvíme se z ní, jakým způsobem člověk žije a kde dělá chybu. Mým úkolem je tuto chybu najít a vysvětlit ji pacientovi,“ vysvětluje Jan Hnízdil. „Pokud člověk pochopí, co má ve svém životě změnit, uzdraví se,“ dodává.

Přesto všechno nezatracuje ani moderní medicínu. „Využívám také léky, ale na prvním místě je pochopení vlastní nemoci a informace, kterou nám přináší. Doktor musí pacienta povzbudit a pomoct mu se stimulací samoozdravných schopností. Teprve poté může předepsat léky, které mají spíš podpůrnou funkci,“ nastiňuje.

Lékař Jan Hnízdil přiznal, že nejlépe se mu pracuje s dětskými pacienty

Změnu však musí hledat každý sám v sobě. „Jakou informaci nám přináší krize?“ klade si otázku. Podle Jana Hnízdila bychom se měli zastavit a přemýšlet o hodnotách, ale i klidu, harmonii a spolupráci s druhými. „Důležité je, aby člověk zvedl hlavu a šel si za svým,“ myslí si.

Kolik lékařů se v Česku věnuje psychosomatické medicíně? Co si Jan Hnízdil myslí o možných reformách klasického zdravotnictví? A proč se vlastně rozhodl odejít z fakultní nemocnice, kde dřív působil? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Janem Hnízdilem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio