Filip Fröhlich, spolupracovník organizace Lékaři bez hranic

6. listopad 2012

Jako lékař navštívil například Afghánistán, Jemen, Somálsko nebo Srí Lanku. Jak vypadá práce chirurga organizace Lékařů bez hranic? A proč se rozhodl stát chirurgem? I o tom si moderátorka Lucie Výborná v úterý povídala s Filipem Fröhlichem.

„Už na škole jsem chtěl být chirurgem, ale po stáži v Praze jsem měl pocit, že jsem se rozhodl špatně,“ vzpomíná Filip Fröhlich. Jenže poté odjel do Bosny, kde dostal možnost pracovat na případech, které ho bavily. „Tehdy jsem si uvědomil, že mě chirurgie skutečně baví,“ vysvětluje s tím, že jde o fyzicky náročný obor, který je poslední dobou poměrně přehlížený.

Na zahraničních misích bývá často pouze jediný lékař, který pracuje sedm dní v týdnu. „Většinou bývám na misích šest týdnů. Po té době bývám rád, že můžu odjet domů,“ přiznává a zároveň zdůrazňuje, že lékař na misi musí umět přebrat odpovědnost. „Nikdy jsem nepanikařil,“ domnívá se Filip Fröhlich, i když se občas ocitne v situacích, kdy by se rád poradil se zkušenějším kolegou.

Ve vysílání zavzpomínal na muže, který při dopravní nehodě narazil hlavou na kravský roh. „Snažil jsem se mu pomoct a zastavit krvácení,“ popisuje Filip Fröhlich s tím, že muž nakonec přežil, byť s poškozeným mozkem. „Myslím, že by pro něj bylo lepší, kdyby nepřežil,“ přiznává.

Lékař Filip Fröhlich mluvil o svých zážitcích z Afghánistánu

Kromě silných okamžiků se Filip Fröhlich setkává i s kulturními rozdíly. „Obvykle nemám příliš času na přípravu, ale člověk dostane od organizace složku dokumentů s informacemi o regionu a pokyny, čeho se vyvarovat,“ nastiňuje.

Kde se setkal s největšími kulturními rozdíly? Proč se rozhodl pomáhat na zahraničních misích? Jak vidí svoji budoucnost? A které momenty považuje za nejvíc frustrující? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Filipem Fröhlichem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio