Jaromír Kříž: Merkur může být lékem českého technického školství

28. listopad 2012

Jestli chceme v krizi obstát, musíme udělat vše pro to, aby byly naše děti připraveny na budoucí život. A jak na to? Za pomoci merkuru! I tak v rozhovoru s Janem Pokorným vyzývá podnikatel Jaromír Kříž, který vzkřísil a zmodernizoval výrobu legendární české stavebnice Merkur.

U dětí rozvíjí představivost, tvořivost i praktické dovednosti. Takový vliv může mít merkur na děti. „V současnosti mají všichni zájem o humanitní obory a ty technické upadají,“ zamýšlí se Jaromír Kříž nad tím, kam dnes směřuje výchova mladých lidí.

„Už Konfucius před dvěma a půl tisíci lety řekl: Když to slyšíš, zapomeneš to. Když to vidíš, zapamatuješ si to. Když si to vyzkoušíš, pochopíš to. Tím se řídíme i dnes,“ říká Jaromír Kříž, muž, který je velkým propagátorem učebních pomůcek založených na stavebnici Merkur.

Čtěte také

„Už i politici si začínají uvědomovat, jak katastrofální je situace v Česku,“ podotýká podnikatel. „Technické školství u nás je v úpadku, byť se o tom příliš nemluví. Vyvinuli jsme proto nový systém, který by měl pomoci technickým předmětům.“

Systém Merkur má získat mládež pro technické předměty. „Jednám proto se základními, středními a vysokými školami i s politiky,“ upozorňuje Jaromír Kříž, že svou snahu dostat merkur do škol jako pomůcku rozhodně nebere na lehkou váhu.

Jan Pokorný zpovídá Jaromír Kříže

Jak se jeho jednání vyvíjejí? A proč je o merkur větší zájem v zahraničí než v Česku? Také na to se Jan Pokorný svého hosta zeptal. Padly však i další dotazy. Jak se vůbec Merkur kdysi zrodil a kde všude ve světě o něm vědí? Jak výrobci českých hraček zvládají konkurenční tlak ze zahraničí?

Záznam celého rozhovoru s Jaromírem Křížem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

V závěru rozhovoru Jaromír Kříž položil už třetí otázku v rámci naší velké předvánoční soutěže Zlaté momenty. Její pravidla a podrobnosti najdete na www.zlatemomenty.cz.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.