Miroslav Bobek: Popularita zoo přispívá k ochraně divokých zvířat

5. prosinec 2012

Středeční host Radiožurnálu strávil 20 let v Českém rozhlase, dnes se však cítí jako doma spíš v pražské zoo, jejímž je ředitelem. Řeč je o Miroslavu Bobkovi, se kterým mluvil moderátor Jan Pokorný o hlavním poslání zoologických zahrad, ale také o budovaném výběhu pro slony.

„Sloni budou mít drbátka na stěnách a vyhřívané podlahy. Někde bude podlaha potažená gumou, aby stáli na měkkém,“ popisuje novou podobu pavilónu slonů Miroslav Bobek. Sloninec se však podle něj neomezí na pouhou stavbu. „Součástí budou také výběhy s bazény a vodopádem,“ zdůrazňuje a připomíná, že nový výběh budou mít také hroši a antilopy.

Hroši jsou sice těžkopádná zvířata, ale ve vodě se podle Miroslava Bobka doslova vznášejí. „Lehce se odrazí a plavou. Je to neuvěřitelný pohled,“ tvrdí s tím, že návštěvníci je budou moct pozorovat také pod vodní hladinou prostřednictvím bazénů s prosklenými stěnami.

Čtěte také

„Naše zoo má 60 hektarů, nejsme tedy nijak velcí, ale členitý terén nám poskytuje velké možnosti,“ zamýšlí se Miroslav Bobek. Právě rozdělení na oblast okolo Vltavy, prudký svah a horní část umožňuje dobré využití prostoru. I proto může Zoo Praha bez problémů modernizovat některé pavilóny.

Zvířata mají v zoo také svou vlastní kuchyni, kde se připravuje krmení. „Najdete tam nevídané ingredience, například speciální houby nebo jíl z Amazonie,“ prozrazuje Miroslav Bobek. A tak třeba potrava hrabáče kapského může klidně připomínat svíčkovou.

Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek byl hostem Radiožurnálu

Jaké vidí Miroslav Bobek opodstatnění pro existenci zoologických zahrad? A jak se pražské zoo daří vracet koně Převalského do mongolské krajiny? I tyto otázky zazněly ve vysílání Hosta Radiožurnálu mezi 10. a 11. hodinou.

Záznam celého rozhovoru s Miroslavem Bobkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Na závěr položil Miroslav Bobek soutěžní otázku Zlatých momentů. Ta se tentokrát týkala goril nížinných.

autor: šše
Spustit audio