Jan Železný: Vítězství a prohra mají leccos společného

8. prosinec 2012

Jako kluk hrál lední hokej a házenou. Až v 15 letech se dostal k oštěpu. „Chtěl jsem vyzkoušet i jiné sporty,“ vzpomíná oštěpař Jan Železný na jedno ze zlomových rozhodnutí svého života. „Dopadlo to dobře. V oštěpu jsem nakonec dokázal pár zajímavých věcí,“ usmívá se trojnásobný olympijský vítěz.

Soul, Barcelona, Atlanta a Sydney. To jsou místa, na něž Jan Železný zřejmě nikdy nezapomene. Stala se totiž dějišti jeho čtyř olympijských triumfů. „V Soulu jsem byl ještě hodně mladý,“ vzpomíná jeden z nejúspěšnějších sportovců novodobé české historie na svou první medaili z olympijských her – zatím „pouze“ stříbrnou.

To do Barcelony už přijížděl jako uznávaný světový rekordman v hodu oštěpem a obhájce olympijského stříbra. „Jedinkrát v životě jsem zažil pocit, který je možné shrnout slovy: Jdu tam a vyhraju. A zažil jsem ho právě v Barceloně. Později už se mi nikdy nic podobného nestalo,“ vybavuje si Jan Železný pocit zvláštní jistoty, který na barcelonském olympiádě zažíval.

Čtěte také

To následující olympiáda, tentokrát v Atlantě, už se pro něj prý nesla ve zcela jiném duchu – do Atlanty přijel jako favorit a držitel světového rekordu. „Přímo v závodě jsem se necítil moc dobře. Měl jsem problém s tříslem, takže jsem trochu bojoval s technikou. Byl jsem navíc pod obrovským tlakem. Nikdo neočekával nic jiného, než že vyhraju,“ vzpomíná na své druhé olympijské zlato.

Svou kariéru pomyslně završil v australském Sydney. „Vyhrát třikrát za sebou olympiádu pro mě byl splněný sen. Dosud se to totiž žádnému oštěpaři nepovedlo,“ vybavuje si. „Právě v Sydney jsem však zažil i odvrácenou stránku her. Do posledních pokusů jsem totiž o vítězství bojoval se svým kamarádem Stevem Backleym. Po mém vítězství brečel a já si uvědomil, že jsem mu vzal poslední šanci na vítězství. Kdyby přišel další závod a my byli oba ve formě, tak bych mu výhru vysloveně přál,“ podotýká oštěpař.

Jan Železný zavzpomínal na své sportovní úspěchy

Je vlastně i dnes, po mnoha letech, v kontaktu se svými někdejšími soupeři? Také na to se jej Václav Žmolík zeptal. Padly však i další dotazy. Co má podle něj společného prohra a vítězství? A který z jeho úspěchů nejvíc bolel?

Záznam celého rozhovoru s Janem Železným a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Na konci rozhovoru položil Jan Železný posluchačům soutěžní otázku, která se tentokrát týkala jeho sportovních úspěchů.

autor: als
Spustit audio