Michael Žantovský: S Václavem Havlem jsme věřili na mystiku svetrů

18. prosinec 2012

„Představuji si ho ve svetru s cigaretou v ruce a možná se sklenicí vína, jak diskutuje,“ zavzpomínal na Václava Havla Michael Žantovský, velvyslanec ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska, s nímž se po rozhlasových linkách spojila moderátorka Lucie Výborná.

„Poznali jsme se se krátce poté, co ho pustili z vězení, v okruhu psychologů a psychiatrů, s nimiž jsme pořádali různé akce a letní tábory, kterých se Václav Havel účastnil,“ popisuje Michael Žantovský s tím, že během let se s Václavem Havlem sblížili a stali se přáteli.

Václav Havel měl podle Michaela Žantovského kouzlo osobnosti. „Byl mnoha lidmi obdivovaný kvůli svému dílu i statečnosti, přesto se choval skromně a často plaše,“ nastiňuje a zamýšlí se také nad jeho 13 let dlouhým působením ve funkci hlavy státu. „To by poznamenalo každého, ale když jsme se setkali, byl pro mě pořád tím stejným Václavem Havlem,“ zamýšlí se Michael Žantovský, který o svém dlouholetém příteli a kolegovi píše knihu.

Čtěte také

„Odchod Václava Havla měl podobu náhlé prázdnoty, s níž jsem se neuměl pořádně vyrovnat,“ popisuje. „Dospěl jsem k názoru, že nejlepší bude napsat knihu,“ dodává Michael Žantovský. V připravované knize však nemíní být nijak osobní.

„Nechtěl jsem psát o 30 letech svého života s Václava Havlem, ale o Václavu Havlovi,“ tvrdí a zároveň zdůrazňuje, že nehodlá psát ani obdivný životopis. „Studuji archívy, dokumenty a snažím se analyzovat spornější části jeho osobnosti. Nezakrývám však, že můj základní postoj vůči Václavu Havlovi je pozitivní,“ přiznává.

Jak se v prezidentské funkci Václava Havla střetávala literární inspirace s politikou? V jakých situacích dokázal praštit do stolu? A jak na něj zavzpomínal britský dramatik Tom Stoppard? Také o tom se bavila moderátorka Lucie Výborná s Michaelem Žantovským.

Záznam celého rozhovoru s Michaelem Žantovským a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

I tentokrát zazněla na konci rozhovoru otázka soutěže Zlaté momenty. Tentokrát se týkala střediska Pražská křižovatka, které vzniklo z podnětu Václava Havla.

autor: šše
Spustit audio