Helena Štáchová: Mluvit Máničku? To je jako jódlovat

Škoda, že psané slovo nemůže imitovat lidský hlas. Jinak byste totiž okamžitě poznali, kdo v neděli usedl ve studiu naproti Václavu Žmolíkovi. I když – možná byste chvíli váhali mezi Máničkou a Lízou Simpsonovou.

Její hlasivky jsou skutečně mocný nástroj. Pravidelně se o tom přesvědčují návštěvníci Divadla Spejbla a Hurvínka, když jsou svědky toho, jak rychle a pohotově se Helena Štáchová dokáže – alespoň pokud jde o hlas – převtělovat tu do Máničky a tu zase do paní Kateřiny.

„Souboj dvou postav různého hlasového tembru, různého charakteru i věku mám opravdu ráda. To je to krásné na mé práci,“ pochvaluje si Helena Štáchová, která svůj hlas kromě oblíbených loutkových postaviček zapůjčila i české verzi seriálové Lízy Simpsonové.

Když ji dnes posloucháte, ani by vás nenapadlo, že lehkost, s níž Helena Štáchová známé hlasy vytváří, je pouze zdánlivá. Jsou za ní totiž dlouhé a dlouhé hodiny práce. „Zatímco paní Kateřina šla snadno, s Máničkou to bylo horší. Má totiž umělý hlas – fistuli. Vytváření jejího hlasu připomíná jódlování,“ popisuje ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka.

Jak náročná je práce Heleny Štáchové pro její hlasivky? I na to se Václav Žmolík svého hosta zeptal. Došlo však i na oblíbené loutkové postavičky samotné. Zajímá vás, co je nového u taťuldy nebo proč má Hurvajz problémy se školou? Poslechněte si celý rozhovor s Helenou Štáchovou v našem audioarchívu!

Záznam celého rozhovoru s Helenou Štáchovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio